Κρητικό φαγητό

9/11/2011 12:00:00 πμ
post image

Η Κρήτη μεταξύ άλλων φημίζεται για το καλό φαγητό. Η κρητική κουζίνα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αδράξτε την ευκαιρία και απολαύστε καλό κρητικό φαγητό σε όλα τα μέρη της Κρήτης.Το πιο γνωστό φαγώσιμο παρασκεύασμα της Κρήτης είναι οι περίφημες κουλούρες. Υπάρχουν διάφορα είδη κουλούρας. Tο Πάσχα οι νοικοκυρές της Κρήτης ετοιμάζουν τις "Αβγοκουλούρες" ή "Λαμποκουλούρες", τα Χριστούγεννα τα "Χριστόψωμα" ή "Σταυρόψωμα", τον Δεκαπενταύγουστο τα "εφτάζυμα". Επίσης στους γάμους, στις βαπτίσεις και στις άλλες εκδηλώσεις κατασκευάζουν διαφορετικά είδη κουλούρας στολισμένα με διάφορα μοτίβα από ζύμη και γι'αυτό αποτελούν μια ενδιαφέρουσα μορφή λαϊκής τέχνης. Το πιο γνωστό είναι το γαμοκούλουρο το οποίο δίνεται σε κάθε κρητικό γάμο στους καλεσμένους.

Χαρακτηριστικά κρητικά φαγητά είναι οι "χοχλιοί" (σαλιγκάρια), η βραστή γίδα, ηπερίφημη στάκα που φτιάχνεται από αλεύρι και βούτυρο γάλακτος, η σφακιανή τούρτα φτιαγμένη από αρνί με μυζήθρα (είδος τυριού) και φύλλο ψημένο στο φούρνο, τα καλιτσούνια (μικρά κομμάτια από χειροποίητο φύλλο με γέμιση ανθότυρο τηγανισμένα σε λάδι), το μπουρέκι (κολοκυθάκια, μυζήθρα, κρέμα, τυλιγμένα σε χειροποίητο φύλλο).

Κρητικές συνταγές

Ντάκος (4 άτομα) 

Υλικά 
4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες τομάτες
1/4 κιλ. μυζήθρα ξυνή
αλάτι
λάδι  
ρίγανη

Εκτέλεση
Βρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι, ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος.

Χοχλιοί με πατάτες και κολοκυθάκια      
( 6 άτομα)

Υλικά 
1 κιλό χοχλιούς
6 μέτριες πατάτες
5 κολοκυθάκια
3 μέτριες ώριμες τομάτες
2/3 νεροπότηρου λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι
 αλάτι, πιπέρι
1 ματσάκι μαϊντανό 
2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση
Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνουμε τους χοχλιούς, την τριμένη τομάτα, μαϊντανό, σκόρδο, το κομμένο κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τ’ αφήνουμε να τσιγαρισθούν για 2-3 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε κομμένες τις πατάτες, και τα κολοκυθάκια ολόκληρα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.  Αν χρειασθεί, προσθέτουμε στη διάρκεια της βράσης λίγο νερό.

Μυζηθρόπιτες νεράτες      

Υλικά 
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
½ ποτήρι λάδι
αλάτι
Γέμιση: 1 κιλό ξινή μυζήθρα (τριμμένη)

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε υλικά για τη ζύμη και προσέχουμε ώστε το ζυμάρι να είναι πολύ μαλακό. Το αφήνουμε να φουσκώσει.Τηγανίζουμε το ζυμάρι σε λίγο λάδι και σε αντικολλητικό τηγάνι: βουτάμε τα χέρια μας στο νερό, το κόβουμε σε μέγεθος μικρής μπάλας, ανοίγουμε λάκκο στο κέντρο και βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα. Κλείνουμε τη μυζήθρα μέσα στη ζύμη και σχηματίζουμε πάλι μια μικρή μπάλα. Το βάζουμε στο τηγάνι και με βρεγμένα τα χέρια το πιέζουμε από το κέντρο προς τα έξω απλώνοντας το στο τηγάνι. Γυρίζουμε την πίτα και από την άλλη πλευρά και όταν ροδίσει τη βγάζουμε, συνεχίζουμε και με την υπόλοιπη ζύμη. Την νεράτη τη σερβίρουμε με μέλι και κανέλα. 

Ξεροτήγανα      

Υλικά 
για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 αυγό 
1 φλιτζανάκι καφέ γάλα 
σουσάμι (προαιρετικά)
νερό
1/2 φλιτζανάκι τσικουδιά                    
λάδι (για το τηγάνισμα),  κανέλα
Για το σιρόπι
2  κουτ. σούπας μέλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο νερό

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-
4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι*, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομένα,  κανέλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο.

*Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό. 


ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Δείτε εκπομπή για την κρητική κουζίνα από την εκπομπή Chef On Air στον Skai

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=237076