Τι πρέπει να δείτε

post image

Αυτή είναι η Κρήτη!

http://www.youtube.com/watch?v=HNCbXaKqlRY

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνης που ιδρύθηκε το 1887 από το φιλεκπαιδευτικό σύλλογο Ρεθύμνης, στεγάζεται σήμερα στο πενταγωνικό οχυρό μπροστά ακριβώς από την κεντρική/ανατολική πύλη της Φορτέτζας. Το κτήριο είναι ένα από τα αμυντικά έργα των Τούρκων που το τοποθέτησαν εκεί με σκοπό την αμυντική κάλυψη της κεντρικής εισόδου του φρουρίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Τέρμα Χειμάρας, μπροστά από την κύρια, ανατολική, πύλη της Φορτέτζας.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Από 08:30 έως 15:00 εκτός Δευτέρας.

ΕΙΣΟΔΟΣ: Ολόκληρο: €3 Μειωμένο: €2.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: +30 28310 54668 

Μουσείο Ιεράς Μονής Αρκαδίου 

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της νεότερης Κρήτης, βρίσκεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη μονή περνούν από περιοχές με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον. Η θυσία, των πολιορκημένων από τους τούρκους, επαναστατών και λαού στην επανάσταση του 1866 κατέστησε τη Μονή Αρκαδίου παντοτινό σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας. Πολλά κειμήλια από την εποχή αυτή φυλάσσονται στο μουσείο, το οποίο βρίσκεται στη νότια πτέρυγα της μονής, όπου συναντούμε το ιερό λάβαρο του αρκαδικού δράματος, εικόνες μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου, όπλα της επαναστάσεως, διάφορα αντικείμενα λατρείας, άμφια, χειρόγραφα, σφραγίδες και άλλα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αρκάδι.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : Καθημερινά 9:00 – 18:00.

ΕΙΣΟΔΟΣ: €2,50.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: +30 28310 83076

Ελεύθερνα 

Οι ανασκαφές στην περιοχή της Ελεύθερνας ξεκίνησαν πριν 16 χρόνια, το 1985, όταν ο τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να ερευνήσει και να φέρει στο φως τη γνωστή από τις φιλολογικές μαρτυρίες αρχαία πόλη. Μικρής έκτασης έρευνα είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και το 1929 από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή υπό τη διεύθυνση του H. Payne. Τα κατάλοιπα έχουν αποκαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή των δύο σύγχρονων γειτονικών χωριών Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα που βρίσκονται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε απόσταση 24 και 29 χιλιομέτρων αντίστοιχα από την πόλη του Ρεθύμνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα ευρήματα έχουν εντοπισθεί σε τρεις θέσεις ενός λόφου «τοποθετημένου» ανάμεσα σε δύο συγκλίνοντες χείμαρρους: στην θέση Ορθή Πέτρα στη δυτική πλευρά του λόφου (ανασκαφικός τομέας ΙΙΙ), στη θέση Πυργί στο κέντρο του λόφου (ανασκαφικός τομέας ΙΙ) και στη θέση Κατσιβέλος στην ανατολική πλευρά του λόφου (ανασκαφικός τομέας Ι). Σημαντικά είναι επίσης τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή Νησί, κοντά στο σύγχρονο χωρίο «Ελεύθερνα» και που περιλαμβάνουν κυρίως υπολείμματα οικισμού της ελληνιστικής περιόδου.       

Η Φορτέτσα του Ρεθύμνου

Δύο χρόνια μετά την καταστροφή του 1571, στις 13 Σεπτεμβρίου 1573, ο ρέκτορας Alvise Lando έβαλε τα θεμέλια του κάστρου που θα κατασκευαζόταν σύμφωνα με τα σχέδια που είχε κάνει ο Sforza Palavicini. Μετά από πολλές τροποποιήσεις τα έργα στο φρούριο ολοκληρώθηκαν το 1590.

Ο γενικός σχεδιασμός του φρουρίου έγινε με βάση τις αμυντικές λύσεις που είχαν ήδη υπαγορευθεί από την χρήση της πυρίτιδας: η κάτοψη δηλαδή έγινε πολυγωνική με προμαχώνες και τα ίδια τα τείχη πλατιά και με κλίση. Στην πραγματικότητα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, μπόρεσαν να κατασκευασθούν μόνο τρεις προμαχώνες στα νότια και τα ανατολικά, ενώ στα βόρεια σχηματίστηκαν τρεις αιχμές. Γενικά ο σχεδιασμός του περιβόλου του φρουρίου δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η αμυντική του ικανότητα. Η μη κανονικότητά του λόγω του βραχώδους εδάφους, η έλλειψη τάφρου, η περιορισμένη ελεύθερη έκταση γύρω απ΄ αυτό λόγω της άρνησης των κατοίκων να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους ήταν μερικοί βασικοί παράγοντες που αποδυνάμωναν την αμυντική αποτελεσματικότητά του.

Αντίθετα η πολεοδομική οργάνωση του εσωτερικού χώρου, με την απομάκρυνση των δημόσιων κτιρίων από τα τείχη, την τοποθέτηση των πυριτιδαποθηκών στην ακίνδυνη βόρεια πλευρά και τη διαμόρφωση πλατείας στο κέντρο, ήταν μάλλον ορθά μελετημένη.