• Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου στεγάζεται σε ένα πενταγωνικό κτίριο ακριβώς μπροστά από την κεντρική πύλη της Φορτέτζας (Ανατολική Πύλη). Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς για να προστατεύσουν την είσοδο του κάστρου. Τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες περιοχές σε όλο το νομό και αντιπροσωπεύουν όλες τις προϊστορικές και ιστορικές περιόδους. Από την Ύστερη Νεολιθική (3500-2900 π.Χ.) και Πρωτομινωική (2800-2100 π.Χ.) περίοδο, υπάρχουν κεραμικά, εργαλεία και ειδώλια, μεταξύ των οποίων και ένα βιολόσχημο μαρμάρινο ειδώλιο, έχουν βρεθεί κυρίως στα σπήλαια στο Μελιδόνι και στο Γεράνι. Από την Μεσομινωική (2100 -1.600 π.Χ.) θα βρείτε ευρήματα που προέρχονται από τα κτιριακά συγκροτήματα του Αποδούλου και από το Μοναστηράκι, καθώς και από το ιερό κορυφής στο Βρύσινα. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ο μεγάλος αριθμός των σφραγιδόλιθων και το πήλινο ομοίωμα ιερού, διατηρημένο μόνο στο άνω του μέρος.

  • Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

    Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου ένα βενετσιάνικο αρχοντικό έχει ανοίξει τις αίθουσές του και στεγάζει το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης. Το βενετσιάνικο κτίριο του Ιδρύματος, ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα, προσφέρει τον ιδεώδη χώρο για την παρουσίαση των συλλογών του ενώ παράλληλα η λειτουργία του Μουσείου συμβάλλει στην προστασία του μνημείου. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται συλλογές από υφαντά, κεντήματα, δαντέλες, κεραμικά, καλάθια, καθώς και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή κ.ά. Στο ισόγειο στεγάζονται περιοδικές εκθέσεις και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην πίσω και την κεντρική αυλή σώζονται μέχρι σήμερα το περιβόλι με τις νεραντζιές, το πηγάδι και η στέρνα με την πέτρινη σκάφη. Τέτοιοι όμορφοι και μεγάλοι κήποι υπάρχουν σε πολλά σπίτια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, αθέατοι απ’ το δρόμο.

     

  • Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις»

    Η Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» στεγάζεται σε ένα ενετικό κτίριο, στην παλιά πόλη, ακριβώς κάτω από τη Φορτέτζα. Στην Πινακοθήκη υπάρχει μόνιμη έκθεση των έργων του Λ. Κανακάκη, αλλά και πολλών άλλων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1950. Στην πραγματικότητα, η Πινακοθήκη, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο από το 1995, αποτελεί μέρος του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο έχει επηρεάσει τον προσανατολισμό των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης. Ως αποτέλεσμα, η Πινακοθήκη και το Κέντρο οργανώνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούν την Μοντέρνα Τέχνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σχεδόν όλο το χρόνο. Έτσι, εκτός από τις εκθέσεις, υπάρχουν διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις και εκπαιδευτικό υλικό.