• Ιδαίον Άντρον

    Στα δυτικά του Ρεθύμνου και σε υψόμετρο 1.538μ. υψώνεται το Ιδαίον Άντρο, το γνωστό από τη Mυθολογία σπήλαιο, στο οποίο η Ρέα έκρυψε τον γιο της Δία από τον πατέρα του Κρόνο που ζητούσε να αφανίσει τον απόγονό του. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του μύθου ο τόπος αυτός θεωρείται γενέτειρα του Δία. Εκεί οι νύμφες Αδράστεια και Ίδη έτρεφαν τον μικρό θεό με άγριο μέλι και γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια. Συνεπικούρησαν στη διάσωση και γαλούχηση του Δία οι δαίμονες Κουρήτες που κάλυπταν τις φωνές του χτυπώντας τις ασπίδες τους. Το σπήλαιο αποτελείται από τρεις θαλάμους και στο άδυτο οι πιστοί εκτελούσαν τη μύησή τους σε παγανιστικές τελετές. Κατά την πρώτη ανασκαφή το 1885 ανακαλύφθηκαν ασπίδες του 7ου και 8ου αιώνα που χρησιμοποιούσαν για τελετουργίες αφιερωμένες στο Δία. Επίσης ανακαλύφθηκαν όπλα, εργαλεία, ειδώλια, αναθήματα, αγαλματίδια τα οποία φυλάσσονται σε προθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σήμερα.

  • Σπήλαιο Μελιδόνι

    Το σπήλαιο του Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος, οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν για να το καλέσετε, βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 2 χιλιόμετρα από το χωριό Μελιδόνι στα βορειοδυτικά. Το σπήλαιο είναι ανοικτό στους επισκέπτες και παρουσιάζει τόσο Σπηλαιολογική και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.  Κάποτε ήταν μια σημαντική θέση στο τελετουργικό της Νεολιθικής, ενώ κατά τη Μινωική εποχή ήταν αφιερωμένο στο μυθικό χάλκινο γίγαντα Τάλω. Μια επιγραφή που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στο σπήλαιο δείχνει ότι κατά την ρωμαϊκή εποχή το μέρος ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Ερμή (Mercury).

  • Σπήλαιο Γερανίου

    Το Σπήλαιο, στο Γεράνι, 6 χλμ δυτικά από το Ρέθυμνο, ανακαλύφθηκε με τη διάνοιξη της εθνικής οδού το 1969. Παρουσιάζει σπηλαιολογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Βρέθηκαν λίθινα και κοκάλινα εργαλεία, οστά από ελέφαντες, ελάφια και άλλα ζώα.